Atlanterhavsveien. (Foto: Steinar Melby)

Seilas i havgapet

Med utgangspunkt i Åndalsnes drar vi på seiltur utover mot kysten der fastlandet møter den mektige Nordsjøen og Atlanterhavet.

Først omkranset av bratte fjellsider som stuper rett ned i sjøen, men gradvis åpner fjordlandskapet seg og vi nærmer oss skjærgården utenfor Molde etter noen timers seiling.

Molde med panoramautsikt mot Romsdalsfjorden og alpelandskapet i indre strøk.
Molde med panoramautsikt mot Romsdalsfjorden og alpelandskapet i indre strøk.

Molde
Molde kalles “rosenes by” på grunn av sine mange private fargerike blomsterhaver. Byen med 25.000 innbyggere ligger på nordsiden av Romsdalsfjorden med fantastisk panoramautsikt mot mer enn 100 topper i Romsdalsalpene. Molde er også kjent for sin internasjonale jazzfestival som arrangeres hver sommer.

Kysten og storhavet

Fortsetter vi videre utover mot storhavet møter vi det fasinerende  skjærgårdslandskapet ute i Hustadvika. Her bor det fortsatt mennesker på noen av de  mest værharde og forblåste utpostene i hele Europa. Grip og Bjørnsund er eksempler på intakte bosteder som nå er fraflyttet, mens Ona er et lite, isolert kystsamfunnen der beboerne fortsatt lever nesten som i gamle dager.

Kristiansund. (Foto: Terje Rakke)
Kristiansund. (Foto: Terje Rakke)

En dags seiling nordover fra Molde bringer oss til Kristiansund, en gammel kystby med en spennende historie innen havfiske og internasjonal sjøfart. Begrepet klippfisk stammer fra denne byen og har gitt opphavet til oppskriften til Bacalao!

Ålesund
Ålesund

Ålesund
En dags seiling sørover bringer oss til Ålesund, en av de mest særpregede byene i Norge, med en bykjerne som er intakt med sin klassiske  jugendstil.