Nærkontakt med skypumper utenfor Arendal (Foto Linda Törner)

Sverm av skypumper

Agderposten hadde flere oppslag om S/Y Swanseas møte med skypumpene utenfor Arendal.
Agderposten hadde flere oppslag om S/Y Swanseas møte med skypumpene utenfor Arendal.

Livet ombord på S/Y Swansea byr på mange små og noen større opplevelser. Utenfor Arendal havnet båten i nærheten av et svært uvanlig naturfenomen i norske farvann.

En sverm av digre skypumper reiste seg plutselig opp rett foran båten, og kursen måtte legges om for å unngå farlige situasjoner.

– Jeg må få lov til å si at det var glitrende sjømannsskap som gjorde at vi kom oss unna og rundt skypumpene. Det kunne blitt svært farlig dersom vi hadde fortsatt den planlagte kursen rett mot det uvanlige værfenomenet, forteller skipper Steinar Svanemyr på mobiltelefon.

Linda Törner ved roret ombord på S/Y Swansea.
Linda Törner ved roret ombord på S/Y Swansea.

Seks personer er med på ferden fra Nøtterøy til Åndalsnes. En av deltakerne, Linda Törner, ble intervjuet av Agderposten om hvordan hun opplevde møtet med skypumpene:

– Vi hadde egentlig planer om å seile rett forbi, men pumpene førte oss ganske langt ut på sjøen for å unngå å bli sugd opp i dem, forteller hun.

Hun forteller at de så anslagsvis 15 skypumper fra sin storslagne utsiktspost ute på sjøen.

– Det var et helt fantastisk skuespill å våkne til og jeg føler meg heldig som fikk bevitne dette. Det var aldri skummelt siden vi hele tiden klarte å holde oss på en såpass sikker avstand. Men vi valgte å gå for motor da vinden var veldig uberegnelig inne i dette værsystemet, sier Törner.

Turen fra Nøtterøy startet sist mandag, og etter planen skal S/Y Swansea ankomme Åndalsnes mandag 30. juni.

– Vi hadde for det meste svak vind rett i mot de første dagene og måtte derfor bruke motoren ganske mye for å få framdrift. Men etter at vi passerte Stavanger har vi hatt ideelle vindforhold, og fortsetter vi med samme fart kan det hende at vi kommer til Åndalsnes tidligere enn beregnet, sier skipperen.